Προφιτερόλ

Η ιστορία του προφιτερόλ ξεκινά από τη Σικελία με τον Ιταλό chef Procopio. Ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε ένα γλύκισμα με ζύμη και επικάλυψη σοκολάτας για τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο τον Β'. Tόσο όμως το όνομα της ζύμης (choux) όσο και του προφιτερόλ (profiterole) είναι γαλλικής προελεύσεως.

Τι είναι όμως αυτό το τόσο γνωστό και αγαπητό γλύκισμα ακριβώς;

Το προφιτερόλ αποτελείται από μια γαλλική ζύμη, η οποία ονομάζεται "σου", συνήθως γεμισμένη με κρέμα σαντιγί ή κρέμα ζαχαροπλαστικής ή παγωτό. Η κλασική εκδοχή του προφιτερόλ είναι με επικάλυψη σάλτσας σοκολάτας.

Υπάρχει επίσης και η αλμυρή εκδοχή, η οποία αποτελείται από γεμισμένα "σου" με διάφορα τυριά και αλλαντικά, ή ακόμα και με κρέατα που ήταν στο παρελθόν η κοινή γαρνιτούρα για σούπες...

Εμείς θα επικεντρωθούμε στη γλυκιά εκδοχή, με την υπόσχεση να παρουσιάσουμε και την αλμυρή σε μια μελλοντική συνταγή.

profiterole

 

Υλικά για 8-10 μερίδες

 

για τη ζύμη

  • 500ml γάλα
  • 200gr βούτυρο
  • 350gr αλεύρι
  • μικρή ποσότητα αλατιού
  • μικρή ποσότητα ζάχαρης
  • 8 αυγά

 

για την κρέμα

  • 1kg γάλα
  • 300gr ζάχαρη
  • 1 φασόλι βανίλιας
  • 12 κρόκους
  • 70gr κόρν φλάουρ

 

για τη σάλτσα πραλίνας

  • 300gr πραλίνα
  • 150ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

  • σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο για να σιγοβράσουν
  • όταν λιώσει το βούτυρο, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλο το αλεύρι -
    ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη να γίνει σαν μπάλα
  • βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και ξεκινάμε να τη δουλεύουμε για λίγα λεπτά μόνη της, ώστε να πέσει η θερμοκρασία
  • προσθέτουμε σταδιακά ένα-ένα τα αυγά για να μπορεί η ζύμη να τα απορροφήσει -
    η ζύμη πρέπει να γίνει λεία και "ελαστική"
  • αδειάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψάκια και φτιάχνουμε τα "σου" -
    προσοχή: δε θέλουμε να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος φουσκώνουν και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν
  • ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 190°C, βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν

 

για την κρέμα

  • χωρίζουμε τη βανίλια στη μέση και ξύνουμε το εξωτερικό της
  • βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια που ξύσαμε
  • σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουερ
  • όταν το μείγμα του γάλακτος αρχίζει και βγάζει, προσθέτουμε το μείγμα τον κρόκων
  • με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα και να αρχίζει να πήζει
  • αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει

 

για τη σάλτσα

  • βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος -
    λίγο πριν φτάσει σε σημείο βρασμού, την αποσύρουμε και προσθέτουμε την πραλίνα
  • ομογενοποιούμε και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της

 

Συναρμολόγηση

  • τοποθετούμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και στη συνέχεια γεμίζουμε τα "σου"
  • δημιουργούμε έναν πύργο (όπως στις φωτογραφίες) με τα "σου" που φτιάξαμε και ακριβώς πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα πραλίνας

 

Καλή σας όρεξη!

 

  • 1

Ακολουθήστε μας στο Instagram

δημιουργούμε με σεβασμό στις κλασικές αξίες...

...διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και μοντέρνο αποτέλεσμα που απογειώνει τις γευστικές αισθήσεις!

Κατάστημα Αθήνας 1



210 27 74 403
Δευ-Κυρ: 09.00-23.00

Κατάστημα Αθήνας 2



210 68 54 449
Δευ-Κυρ: 09.00-23.00

Κατάστημα Βόλου 1



24210 97 340
Δευ-Κυρ: 09.00-23.00

Κατάστημα Βόλου 2



24210 43 502
Δευ-Κυρ: 09.00-23.00
talk to us

Μιλήστε μας

Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης 1925

Αθήνα
     Λεωφ. Κύμης 17: 210 27 74 403
     Αγ. Παρασκευής 101: 210 68 54 449

Βόλος
     Ιάσονος 96: 24210 97 340
     Παγασών 124: 24210 43 502
info@konstantinidis1925.gr
Δευ-Κυρ: 09.00-23.00

occations

Ιδιαίτερες Περιστάσεις

Τούρτες Γενεθλίων

Βάπτιση

Γάμος

social networks

Κοινωνικά Δίκτυα

Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram